'Met elkaar moesten zij loten wie de dans zou ontspringen'

NIEUWERBRUG - Mevrouw Nel Wagensveld-Schouten is inmiddels 86 jaar. Haar zus Aagje is nu 93. Tijdens de Tweede Wereldoorlog woonden zij met hun familie in de Meije. Wagensveld: "Het is nu tijd om het verhaal te vertellen. Over vroeger, omdat we deze gebeurtenissen niet mogen vergeten."

Mevrouw Nel Wagensveld-Schouten is geboren en opgegroeid in de Meije, waar haar ouders boerden op de stee nét voorbij de School met de Bijbel, maar dan aan de overkant van het riviertje. Wagensveld: "Vandaar dat er een brug was. Het was destijds zelfs nog een draaibrug." En ook hier trok de Tweede Wereldoorlog voorbij.


GROOTSTE PROBLEEM
"Eten was niet het grootste probleem," vertelt Wagensveld. "Groenten haalde je uit de tuin en het vlees uit eigen stal. Maar verder was het mondjesmaat, net als overal." Een groter probleem waren de onderduikers. Zij kwamen uit alle windstreken en hoe hield je die geheim? "Iedereen kende iedereen, dat was dus erg lastig. En een verrader slaapt nooit." Bij de familie Schouten verbleven voor langere tijd twee gevluchte Italiaanse soldaten. Anderen bleven vaak maar enkele dagen, voordat ze doorgingen naar een volgend adres. "Een van die volgende adressen was de vliering van kapper Louis van de Berg in de Noordstraat. Beneden kwamen hier regelmatig Duitse soldaten als klant. En dat terwijl er onderduikers op zolder zaten!"
Het was voor de Italianen lastig om ongezien verder te gaan. Ze hadden enkel hun uniform en geen reservekleding. "Moeder haalde de uniformen uit elkaar en naaide hier nieuwe kleding van," vertelt Wagensveld. "Och, niemand droeg toen kleding volgens een mode, dus dat ging goed."
ONTSNAPT
Op Zegveld waren er op een gegeven moment zeven Italianen de pineut. Zij moesten mee met de Duitsers. Twee ervan zouden worden terechtgesteld. Wagensveld: "Met elkaar moesten zij loten wie de dans zou ontspringen." Zij zouden dan aan de ophaalbrug worden opgehangen, terwijl de omwonenden gedwongen werden toe te kijken. Dit weet mevrouw Wagensveld nog heel goed, omdat haar broer net bij Opoe in Zegveld was geweest toen hij er langskwam. "En dat terwijl wij zelf ook regelmatig onderduikers herbergden."
Na dit voorval werd uit voorzorg de brug opengedraaid. "De broers die bij ons ondergedoken zaten, verdwenen door de weilanden richting een woonboot, die verborgen lag tussen het riet aan de rand van de kleine Nieuwkoopse Plas." Deze woonboot was eigendom van een Haagse tandarts. Later op de dag kamden de Duitsers de Meije verder uit. Nel zag het nog voor zich. "De brug stond open. We hadden deze vastgezet met een steekstok en een slot, zodat iemand met een lang touw de draaibrug niet dicht kon trekken. Dit was ook een veilige manier om rondtrekkend volk van je erf te houden. Schreeuwend stonden de Duitsers aan de overkant van ons erf." Maar de vader van Wagensveld, boer Schouten, deed net alsof hij ze niet kon verstaan en ging na een tijd op zijn gemak de sleutel halen. "Vervolgens werd onze hele woning overhoop gehaald, maar de jonge mannen zaten al hoog en droog in het riet. Daar was op geoefend."
PRONKEN
De boerderij van de familie Schouten is er een met historie. Door de jaren werd de boerderij voor verschillende doeleinden gebruikt, maar nu staat hij leeg. Van deze tijd heeft mevrouw Wagensveld nog een verzameling met spullen. Zo schilderde een van de onderduikers haar. Dit schilderij pronkt nu aan een muur in de woonkamer, naast een vitrine met daarin een deel van haar verzameling eierdoppen.
Tekst Maarten J. Molenaar

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 29 april 2020

Kees van Veldhuizen in Gast van de Week

NIEUWERBRUG - Kees van Veldhuizen woont in Nieuwerbrug op de boerderij waar hij geboren is. Hij heeft geen vee meer en verpacht zijn grond. Maar op de ha grond die hij beheert is het net een sprookje. Als je met hem over het erf loopt, is het net of je een schilderij instapt. Op zijn erf verandert afval in een kunstobject. Op ruim 1,5 m van de interviewer vertelt Kees over zijn passie voor boeken, natuur, boerderijen, landschap en familie. Zijn vader heette Kees, hij heet Kees, zijn zoon heet Kees en zijn kleinzoon... ja, die heet ook Kees.
Het interview is maandag 27 april vanaf 20.00 uur te horen op het lokale radiostation BR6. De uitzending wordt op dinsdag 28 april om 22.00 uur en zondag om 19.00 uur herhaald. Kijk voor de ontvangstmogelijkheden op de website www.br6.nl bij radio.

Bron: Kijk op Bodegraven Reeuwijk 22 april 2020

Aangepaste oranjeplannen Oranjevereniging Nieuwerbrug

NIEUWERBRUG - Omdat alle evenementen niet doorgaan tot 1 juni, gaan ook de volgende activiteiten van oranjevereniging Prinses Juliana niet door: Koningsdag, seniorenmiddag, Dodenherdenking 4 mei, Bevrijdingsdag 5 mei en de autopuzzeltocht op Hemelvaartsdag 21 mei. De Oranjevereniging heeft voor alles een alternatief. Koningsdag vieren we dit jaar met zijn allen, maar wel in eigen huis/tuin. Toch wil de oranjevereniging Koningsdag niet helemaal stil laten verlopen. "Wij willen aan alle inwoners van Nieuwerbrug vragen om hun vlag buiten te hangen en hun raam, straat en/of tuin zo mooi mogelijk koninklijk Oranje te versieren. In de middag komen wij langs om alles, op gepaste afstand, te bekijken en voor de mooiste raam/tuin hebben we een leuk oranje prijsje."

Op 4 mei herdenkt Nederland de oorlogsslachtoffers. BR6 zendt de ceremonie uit met de toespraak van de burgemeester en de kranslegging op de begraafplaats in Bodegraven. Ook kunt u naar de aangepaste Nationale Herdenking kijken, die zowel op televisie als online wordt uitgezonden. Op 5 mei staan we stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. Dat doen we in het besef dat vrijheid nooit vanzelfsprekend is. Er zijn op 5 mei diverse uitzendingen op televisie en online te volgen, zoals het 5 mei-concert. De Oranjevereniging vraagt heel Nederland de vlag uit te hangen als eerbetoon aan onze bevrijders en om stil te staan bij vrijheid. In het Wierickehuis komt de tentoonstelling 75 jaar bevrijding Nieuwerbrug te hangen. Die kunt u, als het weer mogelijk is, een keer bezoeken.
TENTOONSTELLING
De Tentoonstellingscommissie Wierickehuis organiseert in samenwerking met Oranjevereniging Prinses Juliana een tentoonstelling naar aanleiding van 75 jaar bevrijding. Omdat u deze momenteel nog niet kunt bezoeken, wordt die vanaf 4 mei als vervolgverhaal op de Facebookpagina van Nieuwerbrug en van Oranjevereniging Prinses Juliana gepresenteerd. Iedere dag verschijnt er een hoofdstuk uit de tentoonstelling, aangevuld met oude foto's en historische voorwerpen uit de collectie van Gijs Boer en documenten uit het RHC Rijnstreek en Lopikerwaard. Wanneer het Wierickehuis weer open is, bent u van harte welkom om de tentoonstelling in het echt te bezoeken en de originele voorwerpen uit de Nieuwerbrugse oorlogsjaren te bewonderen. U kunt hier dan terecht tijdens de reguliere openingstijden van het Wierickehuis, Graaf Albrechtstraat 1, Nieuwerbrug. Kijk vanaf 4 mei op facebook.com/Nieuwerbrug.
DONATIES
In verband met het coronavirus kan de Oranjevereniging dit jaar niet langs de deuren gaan met de donateurskaarten. De vereniging wil u vragen of u zelf uw donatie a vijf euro wilt overmaken naar haar rekening: rekeningnummer NL33 RBRB 0674 5966 09, ten name van 'Oranjevereniging te Nieuwerbrug'. Wilt u bij de omschrijving uw naam en adres invullen. Alvast hartelijk bedankt voor uw steun.

Bron: Kijk op Bodegraven Reeuwijk 22 april 2020
Pin It

maart 24