Kaalslag rond 'de Put' verrast ook wethouder

Ad van den Herik

Bodegraven/Nieuwerbrug - Grondbank Het Groene Hart heeft de houtwal aan de westkant van de Put van Broekhoven met de grond gelijkgemaakt. Tot twee keer toe heeft Bodegraven-Reeuwijk de kap stilgelegd, maar desondanks staat er geen boom meer overeind.
De Nieuwerbrugse natuurliefhebber Kees van Veldhuizen betreurt de kaalslag. „Hiermee verstoor je een hele biotoop. Zoiets moet je in drie delen aanpakken: ieder jaar een deel, zodat het groen weer kan aangroeien."
Wie nu over de Weiweg rijdt of wandelt, krijgt vrij zicht op de Put van Broekhoven en de Weijpoortse Molen. Een noviteit. Decennialang verhinderden verwilderde wilgen, elzen en struiken een kijkje op het natuurgebied en de wipmolen. De Put, die op sommige punten een diepte van 24 meter bereikt, fungeert als rust- en broedgebied voor vogels. In de winter dobberen hier kleine zwanen, smienten, winter-talingen, slob- en tafeleenden. In het voorjaar en de zomer vormden de dichte begroeiing en rietkragen een ideale biotoop voor spechten, uilen, ijsvogels en groepen vinken.
„Wij zijn ook verrast", zegt natuurwethouder Robèrt Smits (GroenLinks) over de kaalslag. „Er moesten bomen blijven staan, want de opdracht was om de begroeiing uit te dunnen."


De gedeeltelijke kap is ingegeven door een dodelijk ongeval in 2017. Een motorrijder kwam toen onder een omvallende wilg terecht. Nog datzelfde jaar werd een deel van het groen gekapt.
Omdat Grondbank het Groene Hart bv zich niet aan de afspraak hield om de houtwal alleen uit te dunnen, liet de gemeente het werk twee keer stilleggen. Veel hielp dat niet. Vanaf zijn vakantieadres wil de Grondbankdirecteur Joop Bolk niet al te veel kwijt. „Het is een ander verhaal dan dat de gemeente zegt. Ik heb alles voorgelegd en besproken met de gemeente."
Een halve eeuw was de Put van Broekhoeven eigendom van de familie Van Eijk. Die verzorgde het gebied, hield mensen buiten het prikkeldraad en koesterde de natuurwaarden.
Het zandwingat uit 1937 kwam een aantal jaren geleden in handen van Grondbank Het Groene Hart uit Zevenhuizen. Direct na de overname presenteerde directeur Bolk plannen om de plas te 'ontdiepen'.
Concreet betekent dit dat het bedrijf flinke grondmassa's in het diepe water wil laten verdwijnen. Daar wil de gemeente niet aan meewerken. Het gebied maakt deel uit van het Natuurnetwerk Nederland (NNN), een aaneenschakeling van natuurgebieden.
Binnenkort bespreken de gemeente en een vertegenwoordiger van Grondbank Het Groene Hart bv het conflict.

Bron: AD Groene Hart 27 februari 2019

Sieneke bij Koningsdag Nieuwerbrug

Nieuwerbrug - De organisatie van Koningsdag Nieuwerbrug heeft de 'Prinses van het Levenslied' geboekt voor een optreden op het plein voor het Wierickehuis. De Nijmeegse zangeres Sieneke geniet landelijke bekendheid sinds haar deelname aan het Nationaal Songfestival in 2010 met het nummer Ik Ben Verliefd (Sha-la-lie). Latere nummers als Doe dat nooit meer, Vita bella, Wat mij is overkomen en Ik heb van liefde mogen dromen stonden vervolgens hoog genoteerd in de vaderlandse hitparade. In 2014 neemt ze een duet op met Django Wagner. De plaat werd bekroond met de Edison Pop. De organisatie is blij dat Sieneke op Koningsdag komt optreden en hoopt het publiek een groot plezier met dit optreden te doen.

Bron: Kijk op Bodegraven Reeuwijk 20 februari 2019

Een kloddertje roze dáár

Janet de Vos

Zonder enige kunstopleiding of schildercursus leerde Nanda Hoep (59) uit Nieuwerbrug schilderen. En hoe. Haar La Vie en Rose (foto) is nu te zien in het Saatchi Museum in Londen „Soms vind ik het jammer dat ik er nu pas echt werk van maak."
Het opvallende werk met de roze flamingo's dingt mee naar de shortlist van de internationale kunstwedstrijd David Shepherd Wildlife Foundation. En met haar schilderij Binky won ze vorig jaar een American Art Award. Hoewel Hoeps werk vooral bestaat uit bijna levensechte dierenkoppen, is het opvallend genoeg een ander soort schilderij dat nu in Londen te zien is. „Van de zomer had ik een soort painter's block. Toevallig zag ik een natuurdocumentaire over flamingo's die in de paringstijd veranderen in een soort balletensemble. Dat moest het worden."
Ze vond het filmpje op internet, maakte er een still van en ging aan de slag met olieverf. Het resultaat is een schilderij met roze flamingo's die lijken te dansen op het doek. „Ze zijn niet precies zoals in het filmpje, ik heb er mijn eigen kunstenaarshand aan gegeven. Mijn schilderijen zijn heel gedetailleerd, maar je moet altijd kunnen zien dat het een schilderij is, geen foto."
Eigenwijs
Toen het schilderij klaar was, zocht Hoep naar exposure. Dat resulteerde in een plek in het befaamde Saatchi Museum in Londen. „In dat museum hangt een videoscherm waarop kunst van allerlei internationale kunstenaars wordt getoond. Heel eigenwijs heb ik gemaild of mijn werk daartussen mocht en heb mijn schilderij ingestuurd. Ik had niet gedacht er nog iets van te horen, maar een paar weken later kwam er een mail dat het voor onbepaalde tijd wordt opgenomen in de loop. Ik heb toen wel even een sprongetje gemaakt."
Ook de David Shepherd Wildlife Foundation raakte gecharmeerd van het vrolijke schilderij en vroeg Hoep of ze mee wilde doen aan hun jaarlijkse internationale wedstrijd voor wildlifekunstenaars. „Oeh, daar werd ik wel even zenuwachtig van, want dit is een prestigieuze wedstrijd. Op 18 februari sluiten de inzendingen en daarna wordt de shortlist bekendgemaakt. Het werk van deze finalisten wordt in Londen geëxposeerd en tussen de grote kunstenaars te zitten, is echt een droom."
Voor Hoep staat dit succes niet op zichzelf. Met het schilderij Binky won ze afgelopen jaar een American Art Award in de categorie 'realism - animals'. Die prijs wordt toegekend door een jury die bestaat uit de 25 beste galerieën van de VS. „Dit schilderij heb ik gemaakt voor de bruiloft van onze dochter. Daar zorgde het voor grote ontroering en nu won het de eerste prijs. Dat is heel leuk. Oké, meer dan
leuk", lacht Hoep bescheiden. „Ik moet soms nog wennen aan het kunstenaar zijn. Ineens ben ik in deze wereld beland en dat was best spannend. Ik moest leren exposeren en mezelf presenteren. Ik kan het wel mooi vinden en mijn buren en familie, maar hoe kijkt een kenner naar mijn werk?"
Hoep exposeerde daarom eerst op markten en pop-upgalerieën en nu wordt haar werk verkocht. „Dat geeft wel zelfvertrouwen, al vind ik het nog lastig om over de kunstenaar in mij te spreken."
Haar werk hangt inmiddels in diverse landen tot aan de VS en Australië. „Een schilderij van mij stond op de kaft van een brochure van een expositie, maar is voor de opening al verkocht aan een taxateur van Sotheby's voor zijn privécollectie. Dat is wel heel bijzonder." Wat een schilderij goed maakt? Voor Hoep is dat het moet kloppen. „Research vind ik net zo belangrijk als het schilderen zelf. De kenmerken van een dier moeten kloppen, net als de anatomie. Ik ben bijna een bioloog", vertelt Hoep met een knipoog.
„Voordat ik ga schilderen doe ik eerst onderzoek naar het dier. Ik gebruik dezelfde opzet als de oude meesters. Haartje voor haartje bouw ik vervolgens een schilderij op."
Hoep volgde nooit een cursus, maar heeft zichzelf de techniek eigen gemaakt. „Met een nagelschaartje heb ik mijn penselen geknipt om de perfecte vacht te schilderen en ik heb zelfs wel eens een tandenborstel en make-upkwast gebruikt. Elk dier heeft een ander soort vacht en dat vraagt om een andere aanpak."
Bijna een obsessie
Hoewel Hoeps vader plateelschilder was, heeft ze van hem op schildergebied alleen de basisprincipes en wat tubes olieverf meegekregen. „ Ik heb het mezelf aangeleerd. Net nadat onze oudste werd geboren, kreeg ik voor mijn verjaardag een doos pastelkrijt en ben ik mijn zoon gaan natekenen. Het greep me. Pas later ben ik overgestapt op olieverf."
De eerste jaren maakte Hoep vooral portretten. Een reis naar Zuid-Afrika - waar de roots van haar man liggen - wakkerde een nieuwe liefde aan: het schilderen van wildlife. Toch is ze pas de laatste jaren actief gaan schilderen, naast het verzekeringsbedrijf dat ze samen met haar man Wim runt. „Meestal schilder ik een paar uur per dag, maar soms ook dagen niet. Ik ben ruim twee maanden per schilderij bezig en maak er zo'n vijf per jaar. Meerdere schilderijen tegelijk maken kan ik niet. Maar niet schilderen ook niet, het is bijna een obsessie."
Hoep noemt zichzelf vooral een perfectionist: „Ik wil de beste zijn. Als ik er niet goed in zou zijn, was ik gestopt en iets anders gaan doen. Wat ik doe, moet goed zijn. Wel vind ik het soms jammer dat ik pas nu echt ben gaan schilderen. Als zich dit op mijn 35ste had geopenbaard, waar was ik dan nu, vraag ik me wel eens af."

Bron: AD Woerden 16 februari 2019

Pop-up restaurant

Nieuwerbrug - Elke vrijdagavond in maart is er een heerlijk driegangendiner te verkrijgen in Tapperij de Bourgondiër. Eigenaar van de Nieuwerbrugse horecalocatie Patrick Olsthoorn en vaste kok Lars van den Bovenkamp heropenen volgende maand het pop-up restaurant voor vijf vrijdagen op rij: 1, 8,15, 22 en 29 maart. "Na het eerdere succes van ons tijdelijke restaurantconcept, geven we onze gasten graag opnieuw een culinaire beleving," vertelt Patrick enthousiast. "Het concept is laagdrempelig. Zo kan iedereen ervaren wat er op culinair gebied mogelijk is." Voor € 28,75 is er elke week een nieuw en
verrassend driegangenmenu met een Bourgondisch tintje.

Bron: Kijk op Bodegraven Reeuwijk 13 februari 2019

Blijspel van toneelklup Animoso

Nieuwerbrug - Op zaterdag 9 februari, vrijdag 15 februari en zaterdag 16 februari (aanvang 20.00 uur) voert toneelklup Animoso uit Nieuwerbrug in het Wierickehuis een blijspel op van Bernd Gombold: 'Familie Postma aan de Costa'. Centraal staan de vakantieperikelen van de familie Postma. Roland en Wilma gaan samen met hun dochter Dinkie al twintig jaar achtereen naar dezelfde Spaanse Costa en altijd naar hetzelfde hotel. En dit jaar is ook opa voor het eerst van de partij en hij kijkt zijn ogen uit. Er gebeurt van alles in samenhang met ander Nederlandse gasten en dat alles in een 'vijandig' hotel. Want Pedro heeft het hotel van zijn vader overgenomen en wordt geholpen door Maria, die het niet zo op die Hollandse gasten heeft... Kaarten kosten € 10,00 en zijn te koop bij de Dagwinkel in Nieuwerbrug en via www.ticketview.nl/shop?account=2495.

Bron: Kijk op Bodegraven Reeuwijk 6 februari 2019

Feeërieke sfeer bij lampionnenoptocht

Nieuwerbrug - In een decor van sneeuw en kou werd op woensdag 31 januari een lampionnenoptocht gehouden ter ere van de verjaardag van prinses Beatrix. Oranjevereniging 'Prinses Juliana' had de kinderen uitgenodigd om met kleurige lampionnen en versierde fietsen en voertuigen mee te doen. Bij voorkeur mooi verkleed. Veel kinderen gaven ondanks de kou hier gehoor aan. Zo'n 50 kinderen trokken vanaf het Wierickehuis achter de majorettes en musici van Harmonie 'De Vriendschap' aan voor een rondje door de straten met fraai verlichte voertuigen en lampionnen. Het verkeer werd veilig geregeld door de vrijwillige verkeersregelaars.

Bron: Kijk op Bodegraven Reeuwijk 6 februari 2019

Bertine Olieman: 'Er blijft gewoon niet genoeg geld over'
Boeren voelen droge zomer ook nu nog in portemonnee

Annemiek Brandriet
Nieuwerbrug - De afgelopen zomer konden boeren over niks anders praten dan het weer. Voornamelijk ging het dan over het ontbreken van regen. Maar zelfs nu is de droge zomer nog altijd onderwerp aan de keukentafel van de familie Olieman.
„Elke dag als ik wakker werd, keek ik eerst op allerlei apps of er nog regen voorspeld was", blikt Bert Olieman (37) terug. „Als je bij de veertiendaagse verwachtingen een buitje zag staan, kreeg ik al hoop. Na een aantal dagen veranderde dat echter weer." Het bleef namelijk lang heel droog. Dat had gevolgen voor het boerenbedrijf in Nieuwerbrug, die het gezin nu nog merkt.
„Er blijft gewoon niet genoeg geld over", zegt Bertine Olieman (33). Ze is er open over en geeft buitenstaanders via haar blog een kijkje in haar portemonnee. „Ik was ook blij hoor, met de warme zomer", vertelt ze aan de keukentafel. „Voor de kinderen was het heerlijk, een ideale zomervakantie. Voor het bedrijf was het minder."
Door de droogte groeide het gras achter de boerderij amper en moesten de koeien eerder de stal opzoeken én bijgevoerd worden. „Ze kregen al kuilgras, dat we ze normaal gesproken pas nu in de winter zouden geven", zegt Bertine. Dat de koeien eerder naar binnen gaan, betekent ook dat er meer gemest moet worden. Extra werk, maar geen extra inkomsten. Om het hoofd boven water te houden, werkt Bert ook bij een aannemersbedrijf. Dat doet hij al sinds het echtpaar zeven jaar geleden de boerderij kocht. Van elke euro die in de eerste jaren overbleef van het werk in de bouw, werden kalfjes gekocht om het boerenbedrijf op te bouwen. Inmiddels zijn er veertig melkkoeien en een stuk of dertig schapen. De extra kosten die het stel nu maakt, om voldoende gras voor de koeien te kopen, loopt op
tot ongeveer tweeduizend euro per maand. De inkomsten blijven hetzelfde, want de koeien geven evenveel melk als altijd.
„Het hoort ook bij ondernemen", geeft Bertine toe. Zij is degene die nu op de centjes moet letten. Boodschappen laat ze niet meer bezorgen en de hulp in de huishouding werd opgezegd. Luxe, erkent Olieman. Maar ze moet ook nee zeggen tegen haar vier kinderen als die iets lekkers willen uitzoeken in de winkel, of zeggen dat ze een maandje moeten wachten op een paar nieuwe schoenen. „Het zijn maar kleine bedragen die we hierdoor besparen, maar dit helpt wel mee."
De twee willen geen medelijden. Het enige waar ze op hopen, is wat begrip voor het boerenleven. Ze pleiten ook voor extra begeleiding voor startende boerenondernemers. „We kregen in onze beginjaren een boete van 1500 euro omdat een schaap geen twee oormerken droeg, maar slechts één. Waarom kregen we niet eerst een waarschuwing ?"
Bert boert ondertussen vrolijk door. Hij wil zijn bedrijf opbouwen en laat zich niet zomaar uit het veld slaan. Ondertussen blijft hij ook nu, het weer in de gaten houden. „Een droge maart, gevolgd door een nat april. Dat is wat een boer wil", zegt hij lachend. „Wij boeren zijn niet makkelijk hè?"

LTO
Veel boeren merken de gevolgen van de droge zomer nog, zegt Esther de Snoo van Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland. De grond is nog steeds droog. LTO is in gesprek met waterschappen om het grondwaterpeil te verhogen. Verder is het aan de boeren zelf. „Het komt neer op hun vakmanschap om hier goed mee om te gaan. Het gras dat ze moeten kopen is een extra kostenpost die niet zomaar is terugverdiend. Wij hebben ze daarvoor wel gewaarschuwd."

Bron: AD Groene Hart 5 februari 2019

Workshop ZP'ers' over drijfveren

NIEUWERBRUG - Platform Z houdt donderdag een ronde tafelbijeenkomst. Platform Z is een netwerk voor Zelfstandige Professionals (ZP'ers). Daarbij is er voor de 'eigen bazen' een workshop over drijfveren van ondernemers. Ter voorbereiding van deze bijeenkomst vullen deelnemers een scan in waarbij de echte drijfveren, behoeften en eigenschappen van de ondernemers helder worden. Om 19.30 uur begint de bijeenkomst op Weijland 9 in Nieuwerbrug. Aanmelden kan via de website. platform-z.nl

Bron: AD Woerden 5 februari 2019

 

Pin It