Slibdump in de Put wekt weerstand op

Ad van den Herik
Nieuwerbrug - Omwonenden van de Put van Broekhoven vrezen aantasting van de natuurwaarden en flinke verkeersoverlast. Er liggen plannen klaar om het zandwingat te gebruiken voor extra waterberging, het slaan van een damwand, dumpen van grond én de bouw van woningen.
Het Groene Hart telt niet zo veel plekken als de Put van Broekhoven. Verwilderde wilgen en elzen omkransen het zandwingat (voor de aanleg van de A12), gegraven in 1937. In een kleine eeuw transformeerde deze locatie van een weiland tot een natuurgebied.
De put fungeert vooral als rust- en broedgebied voor vogels. In de winter dobberen hier zwanen, smienten, wintertalingen, slob- en tafeleenden. In het voorjaar en de zomer vormen de dichte begroeiing en rietkragen een ideale biotoop voor spechten, uilen, ijsvogels en groepen vinken. Kortom, een (water)vogelparadijs in de polder.
Maar het is de vraag of deze idylle in stand blijft.
Wel als het aan de omwonenden ligt. Die hebben zich verenigd in de werkgroep ‘Geen prut in de Put’.


Verdienmodel
Want er staan inderdaad veranderingen op stapel. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) kocht een deel van de put van Joop Bolk, directeur van Bolk Ecotechnieken. Het waterschap wil de put vanaf 2025 gebruiken voor extra waterberging bij extreme neerslag.
De noordkant van de put behield Bolk zelf. „Ze willen hier de natuur vernielen om één man rijk te maken”, windt Lex Heij er geen doekjes om. Hij doelt op de plannen van Bolk om op kosten van het HDSR een damwand te laten slaan. De ruimte tussen de damwand en de Weijpoort wil Bolk opvullen met grond om daar vervolgens huizen op te bouwen.
„Die damwand maakt het mogelijk om hier vervuild slib te storten”, vreest Klaas de Wit, die vanuit zijn woning uitkijkt op de beoogde bouwlocatie. Hem en de andere bewoners waren zichtlijnen
op de natuur in het vooruitzicht gesteld. „Het verdienmodel van Bolk is het dumpen van vervuilde grond”, vult Heij aan. Bovendien zitten de verontruste Nieuwerbruggers niet te wachten op vrachtwagens die hier dagelijks met grond, slib, puin en bouwmaterialen komen aanrijden. En dat gedurende meerdere jaren.
De werkgroepsleden vinden het uit maatschappelijk oogpunt te billijken dat HDSR de put wil gebruiken voor wateropslag, maar ook dat heeft ecologische consequenties. Immers, het waterschap gaat de put ontdiepen. De werkgroepleden zijn niet alleen bang dat er vervuilde grond in het natuurreservaat verdwijnt, maar die dumping heeft nog een andere consequentie: ondiep water be-vriest bij temperaturen onder nul. Dat gebeurt nu niet. En als er ijs ligt, verliezen bijvoorbeeld smienten hun habitat. Op grond van de Wet open overheid (Woo) ontving de werkgroep de koop- en samenwerkingsoverkomst tussen HDSR en Bolk. Die bevatten echter veel weggelakte passages die voeding geven aan de argwaan van de Nieuwerbruggers. „Een doolhof’, zo kwalificeert Thomas Stroo de documenten.
Geen zorgen
Hoogheemraad Bert de Groot en Bolk benadrukken dat de bewoners zich geen zorgen hoeven te maken. „Er komt geen vervuild slib in de put en als waterschap willen wij de natuur en ecologie juist versterken,” benadrukt De Groot. De waterschapbestuurder wil met de omwonenden om tafel en openheid van zaken geven. Bolk zegt dat de damwand een natuurlijke uitstraling krijgt, waarschijnlijk uitgevoerd in hout. De vrachtwagens die grond vervoeren rijden niet door het dorp, maar door de polder. „Dat alles resulteert in een win-win-winsituatie”, meent Bolk. „Een waterberging zodat men droge voeten houdt, herstel en verbetering van de natuurwaarden en een bijdrage leveren aan de woningnood door woningbouw.”

Bron: AD Woerden 19 februari 2024

Ingezonden brief

Het wandelpad blijft behouden!

NIEUWERBRUG - Het zal een hele opluchting zijn voor de inwoners van Nieuwerbrug, die van wandelen houden. In de commissievergadering van woensdag 7 februari waren alle partijen behalve Burgerbelangen voor het nieuwe plan. In de vergadering van december kwam Bas Otting van D66 met het idee van een 'hangduiker'. Dat is een constructie waarbij aan lange betonnen dwarspalen vierkanten element van beton met zogenaamde oren opgehangen worden. Deze constructie is een stuk goedkoper dan een lange buis. Prorail heeft hiermee ingestemd, met alleen de kanttekening dat het wel sterk genoeg moet zijn om de treinen overheen te laten rijden. Maar dat zou geen probleem moeten zijn. Ook gaan Prorail en de Provincie ieder 40% betalen en de gemeente moet dan nog 20% mee betalen. Dat is een stuk minder dan de 33% die eerder verwacht werd.
Wij willen de inwoners van Nieuwerbrug bedanken die hun handtekening gezet hebben voor het behoud van het wandelpad, want dit heeft grote gevolgen gehad voor de besluitvorming van de raadsleden. Men had niet verwacht dat er zoveel mensen zouden zijn, die hier graag een wandeling maken. Ook willen wij de vrijwilligers bedanken die langs de deuren of op een andere manier de handtekeningen hebben verzameld: 457 handtekeningen in ongeveer een week tijd is een fantastisch resultaat. Bovendien zijn wij heel dankbaar voor de inzet van mevrouw Huizing van wandelvereniging TeVoet, die steeds weer opnieuw gesprekken heeft gevoerd met ProRail, de Provincie en veel informatie verstrekt heeft aan de ambtenaren van onze gemeente. Fantastisch wat zij allemaal gedaan heeft.
Op 21 februari as wordt het wandelpad als hamerstuk behandeld in de gemeenteraad. Daarna kan Prorail met de voorbereidingen van start. In augustus wordt het treinverkeer tussen Woerden en Bodegraven een week stilgelegd. Dan worden in een week tijd alle oude duikers (die nog gebouwd zijn in de tijd van de spoorwegaanleg) vervangen door andere exemplaren. Daarna moet er nog het een en ander gebeuren, maar over een jaar hopen wij toch weer te kunnen genieten van dit mooie natuurgebied. Wij hebben er nu al zin in.
Ani van der Winden

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 28 februari 2024 

Wilde iets betekenen voor het dorp

NIEUWERBRUG - Iedereen in Nieuwerbrug kent de dorpswinkel van Dhia Noraddin. Na een brand in augustus 2022 heeft hij de winkel eigenhandig weer opgebouwd en kon de winkel weer open.
Nu speelt zijn gezondheid hem parten en zoekt, hij een nieuwe huurder of koper, daarmee komt een einde aan de ontmoetingsplek voor de Nieuwerbruggers.

Dorpswinkel Nieuwerbrug in zwaar weer

door Ans van Heek

NIEUWERBRUG - In augustus 2022 legde een brand de dorpswinkel van Dhia Noraddin in de as. Hij heeft de winkel eigenhandig weer opgebouwd en in juli 2023 kon hij zijn winkel weer heropenen. Pech lijkt hem echter te achtervolgen.
Enkele weken na de heropening bleek Dhia een hernia te hebben waardoor hij niet kon werken en zijn nieuwe, net geopende winkel weer opnieuw tijdelijk moest sluiten. Dhia: "Tot twee keer toe heb ik de winkel te snel weer geopend. Telkens bleek mijn hernia nog niet weg te zijn. De winkel is momenteel alleen open van 16.00 tot 19.30 uur en daardoor verkoop ik op dit moment alleen pizza, drankjes, kaarten en cadeauartikelen. Maar de rest van de dag is de winkel leeg, en dat is zonde." Deze situatie leidde ertoe dat Dhia de beslissing heeft moeten nemen om de winkel aan iemand anders te verhuren of te verkopen. Dhia: "Ik moet aan mijn gezondheid denken want het werk is te zwaar voor mij."
FAMILIE
Ondertussen houdt hij toch de winkel open om het dorp van zijn diensten te blijven voorzien. Het liefst zou hij zien dat iemand uit Nieuwerbrug de winkel overneemt maar dat is tot nu toe niet gelukt. Dhia: "Ik kom oorspronkelijk uit Irak, uit een grote familie. Toen ik naar Nederland kwam miste ik hen enorm. Toen ik in 2020 hier begon, stond ik 's ochtends om 05.00 uur op en reed ik samen met mijn zoon van Scheveningen, waar ik woon, naar Nieuwerbrug. We zorgden dat er om 08.00 uur vers brood en verse broodjes in de winkel lagen. Ik vind het fijn om het dorp te dienen, iets voor hen te betekenen. Ik heb hier in Nederland dan wel geen echte familie meer, maar sinds ik de winkel heb, voelt het wel alsof ik weer familie heb. Ik heb nog steeds een grote tafel in de winkel, mensen kunnen hier even gaan zitten en een kopje koffie drinken. Winkelen en elkaar ontmoeten, dat is wat ik wil faciliteren. De winkel is er voor iedereen in het dorp."
BRAND
Voordat Dhia de dorpswinkel begon, was hij mechanical engineer bij een farmaceutisch bedrijf in Leiden. Hij besloot tot een carrièrewisseling toen hij het dorp Nieuwerbrug had gezien. Het dorp en de mensen maakten zo'n bijzondere indruk op hem dat hij besloot er te gaan werken. Zodra hij er begon, raakte hij nog meer onder de indruk van het dorp en de mensen. Dhia: "Dit is een heel mooi dorp. Ik vind de mensen hier ontzettend aardig, het contact met hen is goed. Ik voel me hier op mijn plek. De brand heeft me erg veel verdriet gedaan. Ik vond het verschrikkelijk dat ik de aardige mensen van dit dorp niet langer kon voorzien van de producten die ze dagelijks nodig hebben. Daarom besloot ik meteen de winkel opnieuw op te bouwen. 11 maanden lang heb ik keihard
gewerkt, met hulp van veel dorpsbewoners! Weet je, ik kan niet goed uitleggen waarom ik hier zo graag ben, maar ik vind het hier gewoon heerlijk, zo simpel is het gewoon. Het is hier vredig, de mensen voelen als familie. Het draait hier niet alleen maar om geld. Ik denk vanuit mijn hart en ga op mijn gevoel af."
REALITEIT
De realiteit is echter keihard. De huidige beperkte openingstijden zijn funest voor de omzet. Op de pizza's, drankjes, kaarten en cadeauartikelen na is de winkel leeg. Dhia wil dolgraag een deel van de oppervlakte verhuren zodat de winkel weer de hele dag open kan zijn. Dhia: "Het is voor mij belangrijk dat het een winkel blijft, het moet ten dienste staan van het dorp en de hele dag open zijn. Ik ben nu met iemand in gesprek die misschien een deel van de winkel kan gebruiken. Dat zou heel mooi zijn want dan kan ik de winkel de hele dag openhouden. Het is nu even afwachten wat er gaat gebeuren. Het enige dat ik hoop is dat niemand het mij kwalijk zal nemen als het niet mocht lukken."
Geïnteresseerden kunnen met Dhia contact opnemen via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 21 februari 2024 

Gedraai op Hawaii groot succes

NIEUWERBRUG - Een feestelijke ontvangst, een sfeervolle zaal, een enthousiast publiek, een mooi decor en gemotiveerde spelers. Al deze ingrediënten waren aanwezig tijdens de drie opvoeringen door toneelklub Animoso van de klucht ‘Gedraai op Hawaii’. Een klucht geschreven door Marianne van de Geer.
Met een recordaantal van ruim 500 bezoekers (drie uitverkochte avonden!) mag Animoso spreken van een daverend succes. Het amateurtoneel in onze gemeente en regio mag rekenen op veel belangstelling en waardering en dat maakt dat de spelers nog beter hun best wilden doen om de bezoekers een leuke avond te bezorgen.

Het publiek werd bij de deur begroet en gelijk in de juiste sfeer gebracht met het omhangen van de typische Hawaii bloemenslinger. Nadat om 20.00 uur het doek was opengegaan, waande het publiek zich op een prachtig strand op Hawaii en kon iedereen getuige zijn van verwikkelingen van de families Niks en Nut. Het werd nog even spannend of de huwelijksvoltrekking tot een goed eind zou komen, maar nadat alle twijfels waren weggenomen, werd er toch JA gezegd. Eind goed, al goed zou je zeggen, maar dat bleek niet voor iedereen te gelden. Ben en Don bleven met lege handen achter en konden hun koffers pakken om alleen terug te vliegen naar Nederland. De avond werd besloten met een medley van toepasselijke Nederlandstalige muziek dat door het publiek werd meegezongen. Er werd zelfs in polonaise afscheid genomen van de spelers. 
Na afloop konden de gelukkigen hun gewonnen prijzen van de verloting ophalen en was er gelegenheid om met de spelers na te praten in de Bourgondiër. Inmiddels is het decor ontmanteld en het podium van het Wierickehuis weer leeg. Animoso wil iedereen bedanken die is komen kijken of als sponsor heeft bijgedragen aan dit succes.
Het voorjaar en de zomer is voor de spelers de tijd om op adem te komen en de accu weer op te laden voor het nieuwe seizoen. Ze gaan op zoek naar een nieuwe klucht of blijspel die ze volgend jaar februari op de planken kunnen zetten. Natuurlijk hopen ze u ook weer te begroeten om getuige te zijn van 'het culturele hoogtepunt' in Nieuwerbrug. Tot volgend jaar!

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 21 februari 2024

Zeven tussenwoningen & Vier Hoekwoningen

Ontdek De Tolgaarder in Nieuwerbrug aan den Rijn: duurzaam en plezierig wonen in een moderne wijk. Elf comfortabele woningen met zonnige tuinen aan het water.
- Kavels van 130m2 tot 350m2
- 100m2 tot 133m2 woonoppervlakte
- Prijzen vanaf € 304.500 v.o.n.
- Tuinen aan het water
- Gebouwd volgens BENG-norm

Voor een aantal woningen zijn de toewijzingscriteria van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk van toepassing.

NU IN DE VERKOOP
Inschrijven is mogelijk tot 28 februari 17.00 uur
via detolgaarder.nl

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 21 februari 2024

1 miljoen euro voor wandelpad

NIEUWERBRUG - De kogel is door de kerk of in dit geval, de duiker komt onder het spoor. Medio augustus is het wandelpad langs de Dubbele Wiericke weer gangbaar. Gemeenteraad, Prorail en de provincie Zuid-Holland dragen alledrie bij in de kosten.

Wandelpad Dubbele Wiericke in ere hersteld

NIEUWERBRUG - Het lijkt er op dat het wandelpad langs de Dubbele Wiericke in Nieuwerbrug toch weer gangbaar wordt. De raad is bereid 200.000 euro te investeren in een doorgang via een duiker onder de spoordijk. De totale kosten hiervan komen uit op een miljoen euro, Prorail en de provincie Zuid-Holland dragen het leeuwendeel bij: elk 40 procent oftewel 400.000 euro. Als de stabiliteit van het spoorlichaam voldoende is wordt de verbinding medio augustus hersteld.

door Henri Stolwijk
Het pad is onbruikbaar sinds twee jaar geleden de onbewaakte spoorwegovergang in het pad om veiligheidsredenen is afgesloten. Het onderwerp speelt al sinds 2017 en heeft veel onrust veroorzaakt; meer dan 450 mensen ondertekenden een petitie om een alternatieve verbinding te creëren, de gemeenteraad besteedde er in diverse vergaderingen aandacht aan. Uiteindelijk ontstond zo het idee om een verbinding leggen via de duiker onder de spoordijk. Aanvankelijk werden die kosten geraamd op 1,3 miljoen euro, waarvan 1/3 voor alle betrokken partijen. Wet-houder Robin Kersbergen ging opnieuw de onderhandelingen aan, waarna uit de bus kwam dat de kosten nu worden geraamd op 1 miljoen, waarvan 20 procent voor Bodegraven-Reeuwijk.
MOPPEREN
De meeste raadsfracties zetten in de commissie Ruimte daarvoor het licht op groen, maar mopperden nog wel wat na over de hoogte van het bedrag. "Veel geld," oordeelde bijvoorbeeld PvdA-raadslid Lisbeth Hertog, "waarvoor we terugkrijgen wat ons rechtmatig bezit was." CDA-er Jan van Rooijen complimenteerde Kersbergen met het bereikte resultaat en sprak van "blije Nieu- werbruggers". De complimenten werden ook door de andere partijen nadrukkelijk toegekend. Commissielid Gerrit van Eijk (WD) waarschuwde uit ervaring dat de uiteindelijke investering "duurder zal uitvallen vanwege bijkomende kosten". Alleen Burgerbelangen Bodegraven-Reeuwijk sprak zich bij monde van raadslid Hennie Castelein uit tegen het verlenen van het krediet. Zij vond de oplossing te duur. Het besluit wordt binnenkort officiéél bekrachtigd in de gemeenteraad.

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 14 februari 2024

Werk van Woerdenaren te zien in Wierickehuis

REGIO • In het Wierickehuis in Nieuwerbrug zijn vanaf 12 februari pentekeningen en aquarellen te zien van Gert de Klerk (1923-2011) en Dik Eijlers(1923-2013) die zij maakten in Nieuwerbrug en omgeving.
De twee Woerdenaren legden rond de eeuwwisseling veel bekende plekken vast in en rond het dorp aan de Oude Rijn. Beiden volgden een bouwkundige opleiding en leerden daar technisch tekenen, maar ook schetsen. Eijlers was directeur van de technische School aan de van Kempensingel in Woerden en De Klerk was chef Monumentenzorg in de gemeente Leiden.
Stoeltjes
Ze gingen in 1986 met pensioen, en kregen zo meer tijd voor hun hobby. Ze werkten veel samen: Vaak zetten ze hun stoeltjes op een goede, meestal ook rustige plek en werkten een uurtje aan hun prent. Ze zetten hun tekening op in potlood en werkten die ter plaatse in inkt uit. Gert de Klerk werkte met een rietpen, en waste later de schaduwen in met in water verdunde inkt. Dik werkte ter plaatse zijn inkt tekening in kleur uit met aquarelverf.
Nabestaanden
De tentoonstellingscommissie van het Wierickehuis heeft de expositie de titel gegeven: ‘Nieuwerbrug en omstreken door Eijlers en De Klerk’. Met behulp van de nabestaanden van beide heren en het Regionaal Historisch Centrum Rijnstreek en Lopikerwaard (RHC) is een selectie gemaakt van de tekeningen en aquarellen. De expositie is tot begin september te bezoeken.
Het Wierickehuis aan de Graaf Albrechtstraat 1 in Nieuwerbrug is maandag (van 09.00 tot 12.00 uur), dinsdag (van 13.00 tot 16.30 uur) en donderdag (van 09.30 tot 11.00 uur en van 13.30 tot 16.30 uur geopend.
Het werk van Gert de Klerk is tevens te zien op de website van het RHC: www.rhcrijnstreek.nl (bij foto’s en kaarten, zoeken met: collectie Gert de Klerk).

Bron: Het Kontakt 8 februari 2024

 

Pin It