Als het in Nederland langdurig droog is, is er in West-Nederland onvoldoende zoetwater beschikbaar. Dan voeren we extra zoetwater aan door het gebied van De Stichtse Rijnlanden. Deze aanvoerroutes noemen we de KWA: Klimaatbestendige Water Aanvoer Midden Nederland.
De verwachting is dat door klimaatverandering de behoefte aan zoetwater toeneemt en de KWA vaker en langduriger ingezet gaat worden. Onder de naam 'Capaciteitsuitbreiding Klimaatbestendige Wateraanvoer', KWA+ gaan we de wateraanvoer uitbreiden.

Route Enkele Wiericke - Oude Rijn

In droge tijden, zoals in de zomer van 2018, is extra water nodig voor het westen van Nederland. Eén van de routes waarlangs dit water wordt aangevoerd, loopt via de Enkele Wiericke naar de Oude Rijn. Ten oosten van Fort Wierickerschans mondt de Enkele Wiericke uit in de Oude Rijn. Hier liggen twee bruggen over de Enkele Wiericke. De bruggen vormen een knelpunt in de route, omdat ter plekke onvoldoende water doorgevoerd kan worden. Het waterschap wil beide bruggen, de fietsbrug en de autobrug, vervangen door nieuwe bruggen met een groter doorstroomprofiel.
Deze werkzaamheden vinden plaats in het gebied waar u woont of werkt. Reden voor het waterschap om u over deze plannen te informeren. Uitvoering van de plannen is voorzien in 2021.

Lees meer...

Nieuwerbrug krijgt twee kanonnen

NIEUWERBRUG AAN DEN RIJN - Tijdens het Rampjaar 1672 lagen er twee schansen in Nieuwerbrug, om te zorgen dat het leger van de Franse koning Lodewijk XIV de Oude Hollandse Waterlinie niet kon oversteken via de dijken langs de Oude Rijn. Achter de waterlinie, waar nu Fort Wierickerschans ligt, begon het hoofdkwartier en legerkamp van prins Willem III van Oranje. Hoe deze schansen er uit zagen, kunt u sinds kort zien via de TimeSwitch app Nieuwerbrug 1672. Omdat deze nu niet meer te herkennen zijn, komen er dinsdag twee kanonnen van de Bataviawerf naar het dorp. ledereen die door Nieuwerbrug rijdt, of vaart zal dan het militaire verleden van het dorp ervaren. De afgelopen tijd zijn de kanonnen opgeknapt in Lelystad. Eén is geadopteerd door Onderlinge Verzekeringsmaatschappij Rijn en Aar, de ander kon worden aangeschaft dankzij RetourMatras, Theater MENS en Werkgroep Innovatie Nieuwerbrug. De laatste onkosten zijn gedekt door stichting BONAZ. Verweij Houttechniek neemt het geschut mee naar het dorp. Langs de Oude Rijn komt het kanon in de tuin van de Brugkerk, naast de bekende tolbrug. Voor de ander is aan de Dubbele Wiericke speciaal een 'parkeerplaats' aangelegd naast de Wierickebrug. Hoofdkwartier 1672 organiseert meer projecten om het hoofdkwartier en legerkamp in Bodegraven en Nieuwerbrug weer onder de aandacht te brengen. Zo verwachten we in het jubileumjaar 2022 onder andere een re-enactmentfestival, theater, een tentoonstelling en een boek. Wilt u meer weten over de kanonnen, de TimeSwitch app, of onze andere projecten rond het hoofdkwartier van de Oude Hollandse Waterlinie? Kijk dan op: www.hoofdkwartier1672.nl.

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 24 juni 2020

Lees meer...

Nieuwerbrug heeft met de heropende Dagwinkel een eigen supermarkt

NIEUWERBRUG - Namens het gemeentebestuur overhandigde wethouder Inge Nieuwenhuizen een fraai bloemenboeket aan Maarten Eggenhuizen ter gelegenheid van de (her)opening van de Dagwinkel in Nieuwerbrug. Naast een welkome winkel in het dorp wil eigenaar Maarten ook zorgen voor een gezellige ontmoetingsgelegenheid. Hij heeft in de winkel een zithoek waar (hopelijk binnenkort weer) van een kopje koffie kan worden genoten en een terrasje buiten met oplaadmogelijkheid voor e-bikes. Uit gesprekken met enkele belangstellenden en winkelende klanten mag zeker de conclusie worden getrokken dat de inwoners van Nieuwerbrug blij zijn met hun Dagwinkel.

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 20 mei 2020

Lees meer...

Door Ruud de Bruijn

De politie geeft aan dat de nieuwe uitwijkplaatsen aan de Korte Waarder gebruikt worden als parkeerplaatsen. Dit is niet toegestaan en kan leiden tot gevaarlijke situaties. Ook levert dit onjuiste gebruik bij andere gebruikers en omwonenden nare reacties op.
Het parkeren op een uitwijkplaats is verboden en kan een bekeuring opleveren. De politie heeft laten weten hier de komende tijd extra te controleren.
Bron: Adviseur verkeer en vervoer van de Gemeente Bodegraven-Reeuwijk.

Het coronavirus heeft een grote impact op het maatschappelijk leven.  We leven mee met allen die besmet zijn met het virus en met hen die iemand verloren hebben als gevolg van het virus.

Als teken van hoop en troost, als signaal van respect voor alle mensen die werken in de hulpverlening, en om mensen met elkaar te verbinden, luiden honderden kerken en torens in deze weken elke woensdagavond om 19.00 uur de klokken van hoop.  Dit initiatief grijpt terug op de eeuwenoude functie van klokken om inwoners van dorpen en steden op bijzondere gebeurtenissen of omstandigheden attent te maken.  Meer informatie kunt u vinden op https://www.klokkenvanhoop.nl/.

Ook de Brugkerk en het College van Bruggemeesters sluiten zich graag hierbij aan. Deze weken, in ieder geval tot eind april, zal elke woensdag iemand van de Brugkerk de klok van de Onafhankelijkheidstoren luiden.

Er komen een paar rare en misschien ook wel zware weken aan. Twee betrokken Nieuwerbruggers, Michel en Pepita, hebben een WhatsApp groep gemaakt: Nieuwerbrug helpt elkaar. Vraag en aanbod: voor mensen die even hulp nodig hebben en mensen die even een handje kunnen toesteken. Het telefoonnummer voor aanmelden is 06-14385933 (Michel).

De grote opruimactie 'Nederland Schoon' op zaterdag 21 maart a.s. is afgelast wegens Corona. Maar Nieuwerbrug gaat door!

Natuurlijk nemen we wel de nodige maatregelen. Het met zijn allen verzamelen en gezellig samen koffiedrinken gaat even niet door; de opruimers gaan alleen of in kleine groepjes te werk langs afzonderlijke routes. Hoe dat georganiseerd wordt lees je in de instructies die je binnenkort ontvangt wanneer je je hebt opgegeven. Je ontvangt ze per e-mail. Daarin lees je ook hoe het gaat met met hesjes, handschoenen, prikkers, emmers en vuilniszakken.

De organisatie vindt uitstellen niet handig, omdat het hoge gras de klus dan een stuk lastiger maakt. En omdat het nu hard nodig is, want kijk zelf maar: er ligt meer rommel dan ooit!

Ben je het thuiswerken zat? Je kunt je nog steeds aanmelden bij Melvin Zaal, maar doe dat dan snel in verband met voldoende materiaal. Zijn emailadres is: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ; aanmelden door hieronder op dit bericht te reageren kan ook.

Graven sluisRijksweg 12 tussen Den Haag en Utrecht lag er voor de tweede wereldoorlog al. Het gedeelte tussen Reeuwijk en Woerden kwam in 1940 jaar gereed en viert dus dit jaar zijn 80e verjaardag!

Tussen eind 1936 en medio 1939 hebben vele honderden arbeiders zes dagen per week, dag en nacht, gewerkt aan de aanleg van dit deel van de Rijksweg. Het was N.V. Aannemersmaatschappij v.h. J.P. Broekhoven uit Nijmegen die het zandbed van dit gedeelte mocht aanleggen. Dit benodigde zand werd gehaald uit een terrein dat in Nieuwerbrug langs de Weiweg gelegen was. Met graafmachines en later een zandzuiger werd het afgegraven en met zandtreinen naar het tracé gereden. De waterplas die daardoor is ontstaan wordt daarom wel de “Put van Broekhoven” genoemd.

Vele honderden mannen en jongens vonden hier werk, waaronder een groot aantal uit Nieuwerbrug en Bodegraven, maar ook uit Driebruggen, Zwammerdam, Reeuwijk, Woerden en verdere omgeving. In die tijd van economische crisis was dat voor veel gezinnen een redding voor jaren.Trein bij de Weiweg

Een enkele jongeman die toen bij Broekhoven werkte aan Rijksweg 12 kan misschien nu op hoge leeftijd nog vertellen over zijn ervaringen uit die tijd. Kwam hij misschien lopend, of op de fiets en wat deden hij en zijn collega’s precies en onder welke omstandigheden? Botsingen en ongelukken met de zandtreinen zijn bekend, ook dat er een Romeinse helm en een bronzen speerpunt zijn gevonden, maar er is vast veel meer te vertellen over de dagelijkse werkzaamheden en gebeurtenissen waaronder die noeste arbeid moest worden verricht.

Oproep

Werkgroep “Republiek aan den Rijn” uit Nieuwerbrug wil graag die verhalen horen en optekenen, ook van familieleden van de werknemers van Broekhoven. Willen deze en anderen die iets meer hierover weten bellen met Jan van de Burgt, telefoon: 0348-688558 of mailen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Nederland Schoon organiseert op zaterdag 21 maart a.s. de Landelijke Opschoondag en natuurlijk doet Nieuwerbrug weer mee. We starten op 21 maart om 10 uur op het pleintje bij het Wierickehuis. Daar staan we klaar met hesjes, handschoenen, prikkers, emmers en vuilniszakken. Melvin Zaal is de coördinator en als je meedoet, laat dat dan snel weten, dan zorgt hij voor voldoende materiaal. Zijn emailadres is: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ; aanmelden door hieronder op dit bericht te reageren kan ook.
Ook als je maar een uurtje kunt helpen ben je van harte welkom. Vorig jaar deden veel kinderen mee, hopelijk nu wéér. Tenslotte maken vele handen licht werk en dat is nodig, want we mikken erop dat we alle toegangswegen zwerfafvalvrij maken.
Om ongeveer 12 uur stoppen we en is het nog gezellig napraten en samen iets drinken met wat lekkers in het Huis van Alles. Laten we er een gezellige ochtend van maken met als eindresultaat een dorp om trots op te zijn!

Kijk voor algemene informatie op: https://www.zwerfafvalchallenge.nl