Met kunstenaar Titus Meeuws gesprek over creatie en kunst 

NIEUWERBRUG- Op donderdag 7 september kunt vanaf 20.00 uur in gesprek met kunstenaar Titus Meeuws over de magie van het creëren.
Titus Meeuws is 25 jaar kunstenaar en heeft om dat te vieren een documentaire gemaakt waarin hij in gesprek met 15 verschillende kunstenaars de magie van het creëren probeert te duiden. Het resultaat is te beluisteren via de podcast Zintuig. Titus: "Ieder mens is creatief. Ik wil graag met mensen in gesprek over hoe zij uiting geven aan hun creativiteit en wat ze daarin bijvoorbeeld afremt of stimuleert."
De gedachten van de kunstenaars in de podcast over wat kunst is, waar hun creatieve vermogen vandaan komt, is niet eenduidig. Want wat is kunst? Titus zal zijn inbreng aan het gesprek illustreren aan de hand van eigen werk, boeken, plaatjes en wat hij verder in zijn rugzak meebrengt.


Vanaf 19.30 is er ontvangst met koffie/thee. Om 20.00 begint de presentatie met het gesprek in de Hooiberg aan het Weijland 34. Je hoeft zeker geen kunstenaar te zijn om aan te schuiven. Iedereen is welkom, de entree is gratis. Aanmelden is wel nodig. Dit kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 30 augustus 2023

Winkel na tegenslag weer open

René Cazander
Nieuwerbrug aan den Rijn - Goed nieuws voor de inwoners van Nieuwerbrug. De dorpswinkel heeft gisteren weer haar deuren geopend.
Dat laat eigenaar Dhia Noradin op Facebook weten. Ook de broodafdeling is weer geopend. De dorpswinkel aan de Graaf Albrechtstraat was nog maar net twee weken open, toen de 53-jarige eigenaar begin deze maand bekendmaakte dat die alweer dicht moest vanwege zijn gezondheid.
Dhia moest geopereerd worden aan een dubbele nekhernia. Hoe lang de enige winkel in het dorp dicht moest, was toen nog niet bekend.
Vlammen
Winkeleigenaar Dhia heeft de beslissing genomen om deze week de deuren weer te openen en alles rustig op te pakken. Hij vond het niet fijn om langer dicht te blijven, schrijft hij op Facebook.
De dorpswinkel werd eerder al getroffen door tegenslag. Het pand ging augustus vorig jaar grotendeels in vlammen op. Dorpsbewoners en de eigenaar zetten er vervolgens hun schouders onder om de zaak weer op te bouwen.

Bron: AD Woerden 23 augustus 2023

Besluit over Wierickepad weer uitgesteld

door Bert Verver

NIEUWERBRUG - In het afgelopen jaar is in de commissie Ruimte al bij herhaling gediscussieerd over een alternatieve spoorovergang voor het wandelpad langs de Dubbele Wiericke. Inmiddels is de spoorovergang afgesloten, maar Gasunie weigert medewerking aan een alternatief in de vorm van een duiker. Na veel overleg is ProRail en het waterschap met de duiker akkoord gegaan, maar Gasunie weigert medewerking. Gasunie vreest voor beschadiging van een ter plaatse lopende gasleiding. Omdat de ont-trekking van het wandelpad opnieuw op de agenda van de commissie Ruimte stond, nadat het voorstel in januari was afgewezen, ontstond er opnieuw een discussie over de mogelijkheden en onmogelijkheden om het pad te behouden. De door Gasunie aangevoerde argumenten werden in het algemeen als 'onjuist' bestempeld door de commissieleden. Wethouder Robin Kersbergen voelde de druk van de commissie en hield het voorstel voorlopig aan, zodat er opnieuw met Gasunie in overleg kan worden gaan.

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 23 augustus 2023

Levende geschiedenis op Fort Wierickerschans

NIEUWERBRUG - Op dinsdag 29 augustus organiseert het comité Open Monumentendag (OMD) een uniek evenement op Fort Wierickerschans, waar vier basisscholen aan deelnemen.
Het thema van de Open Monumentendag is dit jaar 'Levende geschiedenis'. Op Fort Wierickerschans vindt daarom een evenement plaats met een bijzonder programma, zoals uitleg over hoe een musket werkte en hoe er werd geleefd, gegeten en gevochten in 1672. Vier basisscholen (De Lelie uit Driebruggen, De Wegwijzer uit Driebruggen, CBS de Brug uit Nieuwerbrug en de Verhoefï-Rollmanschool uit Bodegraven), doen met zo'n 120 leerlingen uit de groepen 5, 7 en 8 mee aan dit evenement.

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 23 augustus 2023

Eerst de bramd, nu moet de eigenaar onder het mes.

Dubbele pech voor de dorpswinkel van Dhia

René Cazander

Nieuwerbrug aan den Rijn - Tegenslag blijft de dorpswinkel in Nieuwerburg achtervolgen. Een jaar geleden werd het pand getroffen door een felle brand. Nu moet de enige winkel in het dorp tijdelijk dicht vanwege gezondheidsklachten van de eigenaar. „Hoeveel pech kun je hebben?”
De dreun kwam hard aan bij eigenaar Dhia Noradin en de bewoners van Nieuwerburg, toen augustus vorig jaar de dorpswinkel aan de Graaf Albrechtstraat grotendeels in vlammen opging. In één klap was het dorp van zijn enige zaak beroofd. Hoe nu verder?
Ondanks de tegenslag zaten Dhia (53) en de bewoners niet bij de pakken neer. Een dorpsgenoot zette een crowdfundingsactie op om de gedupeerde ondernemer te helpen. Die leverde ruim drieduizend euro op, aldus Saskia Beijk, vrijwilliger van het eerste uur in de dagwinkel.
Dhia liet het er evenmin bij zitten. Hij zette zijn schouders eronder. En hoe’ „Ik wilde snel weer open. De mensen hebben de winkel nodig.” De ondernemer bouwde de afgelopen elf maanden samen met vrienden en zijn twee zoons (21 en 23 jaar) het deels verwoeste pand eigenhandig weer op. En het resultaat mag er zeker zijn.
Bloemetje
Twee weken geleden was het zover en ging de totaal vernieuwde zaak eindelijk weer open. Een heuglijk moment voor veel inwoners, vooral ouderen. Sommigen waren zó blij, dat ze een bloemetje voor Dhia hadden meegenomen, meldt Saskia. De inwoners konden na maanden eindelijk weer in hun eigen dorp terecht voor de dagelijkse boodschappen, pizza’s, döner en - natuurlijk - een praatje.
De verkoop van vers brood wilde de enthousiaste Dhia deze week weer oppakken. Maar zover is het helaas niet gekomen. De verbouwing heeft zijn fysieke tol geëist bij de eigenaar. Mede door het vele werk van de afgelopen maanden kampt de 53-jarige met een dubbele nekhernia.
Hoewel Dhia niets liever zou doen dan zijn zaak gewoon openhouden, moet hij zich omwille van zijn gezondheid snel laten opereren. Dus ziet hij zich met veel tegenzin gedwongen zijn winkel te sluiten. Morgen is voorlopig de laatste dag.
„Ik doe het met pijn in mijn hart, maar als ik me niet laat opereren, wordt het alleen maar erger.” Dhia, die met zijn gezin in Scheveningen woont, nam vier jaar geleden de zaak aan de Graaf Albrechtstraat over. Sindsdien is hij helemaal ingeburgerd en voelt hij zich thuis in Nieuwerbrug. „Ik hou van dit dorp. Het zijn allemaal vriendelijke mensen. Ik voel me een lid van deze familie.”
Hij heeft zelfs de intentie om naar het dorp te verhuizen, voegt hij eraan toe. Maar het vinden van een huis in en rond Nieuwerbrug is niet gemakkelijk, is zijn ervaring.
Volgens vrijwilliger Saskia is de komende gedwongen sluiting voor veel dorpsbewoners een domper. „De mensen hebben de afgelopen maanden het winkeltje duidelijk gemist. Ze snakten ernaar. Ze vroegen mij continu wanneer het weer openging.”
Geen enkele twijfel
Hoelang de dorpswinkel dit keer gesloten blijft, is niet bekend. De verwachting is dat het geen maanden zal duren. Dhia moet na zijn operatie een paar weken rust houden. Hierna kan hij langzaam draad oppakken, is hem verteld. Maar dat de enige winkel in het dorp weer opengaat, staat als een paal boven water, benadrukt de eigenaar. „Laat daar geen enkele twijfel over bestaan.”

Bron: AD Woerden 4 augustus 2023

Pin It

juli 24