Republiek aan den Rijn

Republiek aan den Rijn onderzoekt de bewoners van de Brandschouwerij Nieuwerbrug door de jaren heen. De informatie wordt onder andere gedeeld door middel van informatie in de openbare ruimte en tentoonstellingen.

Stukje geschiedenis

Republiek aan den Rijn is in 2010 voortgekomen uit 'Ik hou van Nieuwerbrug' en wordt ondersteund door Werkgroep Innovatie Nieuwerbrug.
Door middel van verschillende activiteiten probeert Republiek aan den Rijn de onafhankelijkheid van de Nieuwerbrugse gemeeschap te belichten.

  ka002d
1510, kaart zuidelijk deel van Holland van Crabeth met Rijn tussen Woerden en Bodegraven (detail) collectie Groene Hart Archieven.

Al vanaf het moment dat Nieuwerbrug zich rondom een brug over de Rijn tot een dorpsgemeenschap ontwikkelde waren de inwoners door omstandigheden gedwongen, veel zaken zelf regelt en regelde. Omdat het grondgebied van het dorp tot 1964  onder vier verschillende dorps- en gemeentebesturen viel (Bodegraven, Barwoutswaarder, Rietveld en Waarder), die het alle vier als randgebied beschouwden kregen de inwoners veel meer voor elkaar als ze het zelf deden. Zelfredzaamheid, daadkracht en als gevolg daarvan een onafhankelijkheidsgevoel waren de basis voor de totstandkoming van een tolbrug, een school en een brandweerorganisatie in de 17e eeuw en vuilnisdienst en eigen huisartsenpraktijk in de 19e eeuw. Dat alles georganiseerd door eigen bestuursorganen, zoals de Kapelmeesters en de Bruggemeesters: een soort Republiek aan de Rijn.

Literatuur: P.C. Beunder, Nieuwerbrug dankt zijn bestaan aan zijn brug, in Heemtijdinghen 11e jrg., nr. 3

Archiefoverzicht: Archiefoverzicht college van Bruggemeesters, met inleiding van L.Cl.M. Peters, lees >>


Bekijk hier een filmfragment over de Nieuwerbrugse zelfstandigheid uit de documentaire 'Nieuwerbrug. Een klein dorpje met eigenzinnige mensen'.

 

Pin It