CO2-vreter gooit hoge ogen als redder van het klimaat

Janet de Vos

Nieuwerbrug - Een mineraal gesteente dat CO2 uit de lucht opneemt zodra het in contact komt met water. Het klinkt haast te mooi om waar te zijn, toch heeft olivijn deze eigenschap.
Jennifer Verbaan-Thoen uit Nieuwerbrug is helemaal overtuigd van de voordelen. „Olivijn is een mineraal gesteente dat gemakkelijk en in overvloed kan worden gewonnen. Als het vergruisd wordt gestrooid in tuinen, paden of oevers, dan neemt het bij regen CO2 op en geeft het kalk af. Het gebonden CO2 wordt door de rivieren meegevoerd en in de oceanen opgeslagen. Daarmee is het een geweldige kans tegen de opwarming van de aarde, waarbij iedereen gemakkelijk kan meedoen.”

Lees meer...

Groene Hart in 1977.....

Duizenden brieven schreef de Nieuwerbrugse afdeling van Amnesty International in 45 jaar. Daarin claimden de opstellers vrijlating van gevangenen, pleitten voor betere leefomstandigheden of eisten het voorkomen van het uitvoeren van de doodstraf.

Stapels brieven tegen onrecht

Ad van den Herik

Anneliese de Vos draait al mee vanaf de oprichting in 1977, Jan van de Burgt greep net voor de millenniumwisseling naar de pen om gevangenen vrij te pleiten. Van de twee plaatsgenoten kan De Vos zich de start van de lokale schrijfgroep nog helder voor de geest halen. „De schoolmeesters Hans Keesmaat en Alwin Hasselbaink waren de initiatiefnemers, "herinnert de 85-jarige zich.

Lees meer...

Nieuwerbrug aan de Rijn heeft een nieuw bericht gepubliceerd met de titel 'Fietsenplan verbeteren: doe mee!'

Op de Denk-mee-site van de Gemeente vonden wij onder de kop "Wat zijn de fietsknelpunten in Bodegraven en Reeuwijk?" het volgende bericht, dat we hier verkort weergeven:

De gemeente Bodegraven-Reeuwijk wil fietsen veiliger en aantrekkelijker maken. Er is een Fietsenplan, maar dat is alweer vier jaar oud en verdient een update. Vertel ons waar u het [...]

Het complete bericht is te lezen op https://www.dorpenwijk.nl/nieuwerbrug/fietsenplan-verbeteren-doe-mee/

Duurzaamheidspluim voor Nanne Fioole

BODEGRAVEN-REEUWIJK - Nanne Fioole, directeur van RetourMatras, heeft vandaag de Duurzaamheidspluim ontvangen van de gemeente. Elk jaar reikt de gemeente deze onderscheiding uit aan een inwoner of een organisatie die zich inzet voor de verduurzaming van de gemeente en die anderen inspireert en activeert om hetzelfde te doen.

"Nanne Fioole laat zien dat je met doorzettingsvermogen, visie en durf een verschil kunt maken voor een duurzame wereld," zo vertelde wethouder Jan Leendert van den Heuvel tijdens de uitreiking van de Duurzaamheidspluim. "Daarom is het extra verdiend dat hij dit jaar de Duurzaamheidspluim van Bodegraven-Reeuwijk ontvangt!"

Lees meer...

De Kleindierverenigingen D.V.V. Nieuwerbrug en Nut & Sport Woerden hebben op 10 september hun gezamenlijke jongdierenkeuring gehouden. In verband het de recente vogelgriep in de regio was het helaas niet mogelijk om pluimvee te laten keuren. Derhalve is de keuring wel gehouden voor de konijnen. Er zijn 110 konijnen gekeurd.
We zijn weer gastvrij onthaalt bij Boer Bert in Kamerik. In de jongveestal zijn de kooien opgesteld en vond de keuring dus plaats op een prima locatie. Het werd een gezellige en gemoedelijke keuring onder leiding van de keurmeesters Martin Kok, Hannes van de Steeg en Jorn Westerlaken.

Lees meer...

Lokale musical in première

BODEGRAVEN - Op vrijdag 30 september gaat in het Evertshuis de musical ‘Water en Vuur" in première. Het is een verhaal over het prinselijk hoofdkwartier bij Bodegraven, met veel lokale spelers.
In de musical probeert de 21-jarige prins Willem III het Franse leger tegen te houden vanuit zijn hoofdkwartier achter de waterlinie. Boeren komen tijdens dit Rampjaar in opstand tegen het onderwater zetten van hun weiden en een Nieuwerbrugs meisje wordt verliefd op een soldaat. Het is een waargebeurd, lokaal verhaal in een romantisch jasje. Na twee voorstellingen in Bodegraven gaat het verhaal over 'ons' hoofdkwartier op tournee langs de waterlinie. Tot in Gorinchem zal men zien wat er tijdens het rampjaar 1672 gebeurde in Bodegraven en Nieuwerbrug.
Info: www.musicalwaterenvuur.nl

Lees meer...

NBKV koos logo

Op dinsdagavond 6 september wordt er weer een avond georganiseerd in het Wierickehuis waarin de bewoners van Nieuwerbrug in gesprek gaan met vertegenwoordigers van de politieke partijen en het college van Bodegraven-Reeuwijk.
Presentator Pepijn van de Burgt neemt ons, samen met de door de Nieuwerbruggers gekozen politici, mee in de politieke wereld. Maar dan in de taal die we allemaal spreken!
We willen graag in gesprek gaan over wat voor ons belangrijk is in Nieuwerbrug. Waar zijn onze kostbare stemmen nu eigenlijk naartoe gegaan en wat zouden we willen veranderen in ons dorp?
Het belooft weer een verhelderende en vermakelijke avond te worden. Politici en bewoners kunnen hun zegje kunnen doen. Korte filmpjes en live muziek zorgen voor wat humor en lucht op de avond. Voor de eerste keer zal ook de “Geen Gelul Prijs” uitgereikt worden!
Daar wil toch iedereen bij zijn!

IMG 2705 Large

 

Nieuwerbrug koos voorrr... 6 september!

NIEUWERBRUG - Op dinsdagavond 6 september wordt weer een avond georganiseerd in het Wierickehuis waarin de bewoners van Nieuwerbrug in gesprek gaan met vertegenwoordigers van de politieke partijen en het college van Bodegraven-Reeuwijk.
Presentator Pepijn van de Burgt neemt het publiek, samen met de door de Nieuwerbruggers gekozen politici, mee in de politieke wereld. Maar dan in de taal die we allemaal spreken! Tijdens deze avond gaat men in gesprek over wat voor de aanwezigen belangrijk is in Nieuwerbrug. Waar zijn de kostbare stemmen nu eigenlijk naartoe gegaan en wat wil men veranderen in het dorp?
Het belooft weer een verhelderende en vermakelijke avond te worden. Politici en bewoners kunnen hun zegje kunnen doen. Korte filmpjes en live muziek zorgen voor wat humor en lucht op de avond. Voor de eerste keer zal ook de Geen Gelul Prijs uitgereikt worden! Daar wil toch iedereen bij zijn!
‘Nieuwerbrug koos voorrr...’ vindt plaats in het Wierickehuis. Zaal open 19.30 uur, aanvang 20.00 uur.

Lees meer...

Mijn vader kan door zijn lichamelijke en geestelijke beperking niet meer zelfstandig fietsen en wij hebben een elektrisch ondersteunende duofiets aangeschaft.

Wij fietsen regelmatig met mijn vader en hij geniet er enorm van.

Maar het zou mooi zijn als er nog meer vrijwilligers zijn die met regelmaat met hem op de fiets stappen en een rondje omgeving fietsen.

Heeft u mogelijkheden neem dan even contact met mij op dan maak ik de koppeling met mijn ouders en dan komt het vast goed.

 

Naam en telefoonnummer bij redactie bekend.

Heeft u interesse kunt u een mailtje sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.