Dorp kan niet zonder winkel, maar men moet wel komen!
Allerlaatste poging voor buurtsuper Nieuwerbrug

Femke Rodenburg

Nieuwerbrug - De Dagwinkel in Nieuwerbrug gaat het toch nog een keer proberen. Na de vele reacties op het sluiten van de winkel, wil de eigenaar de dorpssupermarkt nog een kans geven. Is het nog wel te doen om een winkel overeind te houden in zo’n klein dorp?
Medewerkster Saskia Beijk, die de schappen schoonmaakt in afwachting van nieuwe producten, denkt van wel. „Het dorp kan gewoon niet zonder winkel, maar de mensen moeten wel komen.” En dat blijkt een uitdaging in het bijna 1800 inwoners tellende dorpje.
Nadat de vorige ondernemer stopte, nam Dhia Noradin de winkel over. Hoewel er in het begin redelijk wat klandizie was, nam dat geleidelijk af. Zodanig dat de eigenaar besloot om vorige maand te stoppen met de verkoop van versproducten om zich vooral te richten op houdbare producten en zijn foodcorner met pizza’s, döner en andere zelfgemaakte lekkernijen.
„Op deze nieuwe basis gaan we verder, met minder stress en zo hoeven we minder spullen weg te gooien die niet vers meer zijn”, luidde de verklaring op Facebook.


Teleurstelling
De koerswijziging zorgde voor teleurstelling in het dorp. Beijk: „Klanten kwamen zelfs huilend in de winkel dat ze het zo erg vonden.” En dus wil Noradin het toch nog een keer proberen. Volgende week blaast hij zijn dorpssuper nieuw leven in, maar dan met producten die goedkoper zijn. „Veel mensen vonden de vorige producten toch iets te duur.”
Of het in de herkansing wel gaat lukken met de Dagwinkel is afwachten. Ondernemer Dico Treur (23) uit Hekendorp betwijfelt of de formule van een dorpssuper nog levensvatbaar is. „Je kunt als kleine supermarkt niet tippen aan de prijzen van de grote ketens. Het is concurreren met de grote jongens in een ongelijke strijd.”
Treur gooide het anderhalf jaar geleden over een andere boeg. Toen de plaatselijke supermarkt in Driebruggen sloot, sprong hij in dat gat. „Maar dan door alleen hardlopers te verkopen van verse lokale producten, zoals brood, kaas, grillworst en vlees”, legt hij uit.
„Eigenlijk kun je alles kopen dat je vroeger kocht bij de inmiddels verdwenen speciaalzaken. Het zijn luxere producten waarvoor klanten graag iets meer betalen. Dus voor wc-papier, wasmiddel en macaroni moet je niet bij ons zijn.”
Begin 2020 begon Treur zonder vergunning vanuit een schuurtje de winkel Broodje, Kaas & Eieren. Vier maanden geleden volgde de verhuizing naar een officieel winkelpand aan de Kerkweg, waar de deur zes dagen per week van 08.00 tot 14.00 uur open is. Treur: „We gaan expres vroeg dicht, zodat het dorp zich aan ons aanpast in plaats van andersom. Bovendien is personeel de grootste kostenpost.”
Datzelfde personeel is meteen ook een van de grootste troeven, denkt Treur. „We maken graag een gesprekje met klanten en hebben een positieve en klantvriendelijke houding. We moeten het tenslotte hebben van de gunfactor."
Overleven
Ook Patricia Hoogstraaten, directeur van Vakcentrum voor zelfstandige retailondernemers in Woerden, zegt dat gunnen van groot belang is voor kleine dorpswinkels. „Het moet van beide kanten komen, dus de ondernemer moet ook luisteren naar de wensen van klanten. Als deze samenwerking goed is, kun je overleven.”
Volgens Hoogstraaten hebben kleine dorpssupermarkten het lastig, zeker wanneer ze op plekken zitten waar grote supermarkt relatief dichtbij zitten, zoals in het midden van het land. Toch zijn deze kleine winkels volgens haar onmisbaar. „De meerwaarde zit niet alleen in de producten die ze verkopen, maar vooral in het sociale aspect. Deze winkels zijn belangrijk voor de leefbaarheid in een dorp.

Bron: AD Woerden 10 augustus 2021

Onderlinge Rijn en Aar geeft 10% premie terug

NIEUWERBRUG - Op 23 juni jl. werd de 111e Algemene Ledenvergadering van Onderlinge Rijn en Aar gehouden. De heer De Groot gaf aan dat het voor de Onderlinge met betrekking tot het resultaat een prachtig jaar is geweest. Ondanks de stormmaand februari 2020 en het grote aantal gevallen waterschade ten gevolge van wateroverlast, blijft het totaal aan gemelde schade, qua bedrag, ruim binnen de begroting. Niet alleen de schadecijfers zijn positief, in 2020 is de Onderlinge opnieuw stevig gegroeid. Hierdoor is er meer premie binnengekomen dan was begroot. Dit alles heeft er toe geleid dat de Onderlinge een topjaar heeft gedraaid. De leden krijgen daarom 10% premierestitutie over de betaalde brandpremie 2020.
Na ruim 18 jaar in dienst bij Onderlinge Rijn en Aar als directeur gaat Adrie de Groot in oktober 2021 met pensioen. In de afgelopen ALV haalt hij een aantal hoogtepunten aan, zoals: fusie met Onderlinge Ter Aar-Jacobswoude, oprichting Onderlinge Advies BV, aankoop van ons kantoor aan de Vosholstraat in Ter Aar en de overname van Baak Verzekeringen. In deze ruim 18 jaar heeft Adrie de Groot, uiteraard met alle medewerkers, de Onderlinge gebracht waar ze nu staat.

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 4 augustus 2021
Pin It