Fietsen is door de coronacrisis populair geworden. In het Groene Hart is een paradijs voor fietsers. Leny van den Belt beschrijft in deze serie routes met een verhaal

Juweeltje van een fietstocht

Historische stadjes in het Groene Hart. Er zijn er genoeg. Allemaal met hun eigen bezienswaardigheid. Het ene stadje heeft een bijzonder stadhuis. Het ander een fraai kasteel of mooie molen. Reden genoeg voor een fietstocht.

We gaan naar Hekendorp. Slingerend over een dijkje met links en rechts statige boerderijen, maneges en boomgaarden. Er staat een schraal windje, maar de zon schijnt en dat maakt de rit zoveel leuker dan wat we de laatste tijd hebben meegemaakt: De lente hangt in de lucht, vogels fluiten en er dartelen zowaar al lammetjes in de wei. We passeren Scooter Tour Groene Hart Mensen die niet zo graag fietsen kunnen hier een elektrische scooter huren om door het Groene Hart te toeren.


Romeinse ruiterhelm
We volgen de knooppunten. Als we door Hogebrug en Driebruggen zijn gekomen en onder de A12 zijn gereden ligt rechts de Put van Broekhoven. Een leuk weetje: de Put is ontstaan dankzij zandwinning voor de aanleg van de A12. Tijdens de zandwinning is ook nog een Romeinse ruiterhelm gevonden van verguld brons uit 175-225 na Chr. De aannemer heeft de helm geschonken aan het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden. Bij de Put van Broekhoven zien we ook de eerste molen: De Weipoortsche Molen, een wipmolen daterend uit 1874. Hij is nog altijd in gebruik en op zaterdagen te bezichtigen. Aan de andere kant van de weg rennen hazen in de wei.
We komen aan bij een T-splitsing. Volgens onze route moeten we rechtsaf naar Nieuwebrug, maar linksaf naar Bodegraven zou ook kunnen. Vlakbij ligt namelijk Fort Wierickerschans. De moeite van het bezoeken waard, dat weten we, maar dat bewaren we voor een andere keer. Over een smal jaagpad rijden we langs de Oude Rijn naar Nieuwebrug aan de Rijn. Dat lag tijdens het Rampjaar 1672 in de frontlinie. Meer hierover is te vinden op www.hoofdkwartier1672.nl/route.
Opletten
We moeten in Woerden zien te komen. Goed opletten nu, de bewegwijzering is niet altijd duidelijk, maar wie de fietsborden Woerden blijft volgen komt uiteindelijk waar hij wezen moet. In Woerden vinden we alweer een molen: graanmolen De Windhond. Op allemolens.nl is van alles te vinden over de verschillende molens die wij onderweg tegenkomen. In Woerden vieren ze dat ze dit jaar 650 jaar bestaan. Op 12 maart 1372 kreeg Woerden namelijk stadsrechten. Dat gaan ze uitgebreid vieren natuurlijk! (zie www.beleefwoerden.com) We rijden langs Het Kasteel richting het station en gaan de stad uit naar Linschoten.
Mooiste dorp
Eerst rijden we een stukje over de Korte Linschoten Westzijde, langs het landgoed van Huis te Linschoten. We steken de weg over en gaan verder over de Korte Linschoten Oostzijde. Nu moet echt weer even worden afgestapt!
Men zegt dat Linschoten behoort tot de vijftig mooiste dorpen van ons land. Wij denken dat het best eens waar zou kunnen zijn. We zijn nog maar nauwelijks bekomen van al dat moois als we in Montfoort zijn aangekomen. Nog zo’n pareltje in het Groene Hart.
Door de IJsselpoort kom je het oude centrum binnen. Via het centrum kom je bij het kasteel, dat dateert uit 1178. De Fransen gingen in 1672 zo tekeer dat het moest worden gesloopt. Alleen
de voorburcht kon blijven staan. Tegenwoordig is er een restaurant in gevestigd. We verlaten Montfoort nadat we nog even een blik op korenmolen de Valk hebben geworpen. We keren terug naar de stadspoort en gaan bij knooppunt 98 de IJsseldijk op terug naar Oudewater. Oudewater, met het fraaie stadhuis, de Heksenwaag en het Touwmuseum. De fietstocht staat op www.route.nl .

Beleef viering van 650 jaar Woerden

12 maart 1372 was een belangrijke datum voor de bevolking van Woerden. Op die dag kreeg Woerden stadrechten van Albrecht van Beieren. Precies 650 jaar geleden en dus hebben de Woerdenaren wat te vieren. „Toen was er altijd strijd in Woerden”, vertelt Will Stoof, coördinator en voorzitter van de Stichting Woerden 650 jaar Stad. „Tussen het Noorden en het Zuiden en tussen Utrecht en Holland. Wij moesten onze verdedigingswerken sterker maken.” Dat moesten de Woerdenaren wel zelf zien te fixen. „In ruil kregen wij stadsrechten.” Twee jaar geleden zijn de voorbereidingen voor een feest begonnen. „We hebben Woerdenaren gevraagd hoe ze het wilden vieren. Daar zijn tachtig ideeën uitgekomen, waarvan wij er zestig faciliteren.” Dit wordt dus een bruisend jaar. „Bestaande activiteiten haken ook aan. De activiteiten die op de agenda staan met een rood wiebertje (Rode Ruit) worden door ons gefaciliteerd.” Waarom een rode ruit? „In het Stadsmuseum hangt een schilderij van het Beleg van Woerden. In de hoek van het schilderij staat een Rode Ruiter. Die hebben wij gebombardeerd tot metafoor voor Woerden 650.”

Lengte: plusminus 43 kilometer.
Startpunt: Grandcafé en Hotel Broeck, Oudewater.
Route: Knooppunten 92,14, 23,37,36,32 (eventueel linksaf Fort Wierickerschans) anders rechtsaf 67,26,28, 70,13, 69,48, 98, 97, 91, 92.
Horeca: Grandcafé en Hotel Broeck Oudewater, Restaurant Bruggemeester, Nieuwerbrug aan de Rijn, Restaurant (H)eerlijk Eten Nieuwerbrug aan de Rijn, Bij Mette Linschoten, de Burgemeester Linschoten, Het Oude Stadhuis Montfoort.

Bron: AD Woerden 14 maart 2022
Pin It